A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Napraforgós-köménymagos-sajtos stangli

... és sajtos járművek gyerekeknek

2016. szeptember 07. - bakeyoursmile

img_2824.PNGA keresztfiam szerencsére nagyon szeret sütni, pontosabban szaggatni. Mivel kapott egy mindenféle járművet felsorakoztató kiszúró készletet, adta magát, hogy azokkal kezdeni kell valamit. :) Lajos Mari oldalán találtam az alapötletet ehhez a szuper puha stanglihoz, ami kitűnő pogácsának de akár sajtos repülőnek/hajónak/vonatnak/kisbusznak  is :)

img_2814.PNG

Hozzávalók:

1 dl tej
1 kk. kristálycukor
25 g élesztő
600 g finomliszt
250 g vaj
1 csapott ek. só
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
2 dl tejföl
100 g tökmag
1 ek. köménymag
100 g sajt

A tejet meglangyosítjuk egy kávéskanál cukorral, majd hozzámorzsoljuk a 25 gramm élesztőt. Egy nagy tálba beleszitáljuk a 600 gramm lisztet és hozzátördeljük a 250 gramm vajat, majd miután felfutott, hozzáadjuk az élesztős tejet, a két dl tejfölt, végül elkeverjük a sóval és a két tojássárgájával. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk (én egy kispárnát mindig teszek a tetejére, ezt még a nagymamámtól tanultam) és huzatmentes, meleg helyre tesszük fél órára, hogy megkeljen a tészta.

Amíg a tészta kel, lereszeljük a sajtot, előkészítjük a napraforgó magot és a köménymagot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

Ha letelt a fél óra, lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát. Mi elsőként természetesen a kiszúróformákat használtuk fel, majd a maradékból derelyevágóval stanglikat készítettünk.

img_2820.PNG

A tetejüket megkentük tojássárgájával, majd vegyes készítettünk csak sajtosat, napraforgós-sajtosat, és napraforgós-köménymagos-sajtosat is.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és még 20 percig kelni hagyjuk. (A formák/stanglik között hagyjunk helyet, mert még valamennyit fog nőni). Szintén 20 perc alatt aranysárgára sütjük.

img_2825.PNG

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

Ha tetszett, kövessetek facebookon is:https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr9411680661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása