A keresztfiam szerencsére nagyon szeret sütni, pontosabban szaggatni. Mivel kapott egy mindenféle járművet felsorakoztató kiszúró készletet, adta magát, hogy azokkal kezdeni kell valamit. :) Lajos Mari oldalán találtam az alapötletet ehhez a szuper puha stanglihoz, ami kitűnő pogácsának de akár sajtos repülőnek/hajónak/vonatnak/kisbusznak is :)
Hozzávalók:
1 dl tej
1 kk. kristálycukor
25 g élesztő
600 g finomliszt
250 g vaj
1 csapott ek. só
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
2 dl tejföl
100 g tökmag
1 ek. köménymag
100 g sajt
A tejet meglangyosítjuk egy kávéskanál cukorral, majd hozzámorzsoljuk a 25 gramm élesztőt. Egy nagy tálba beleszitáljuk a 600 gramm lisztet és hozzátördeljük a 250 gramm vajat, majd miután felfutott, hozzáadjuk az élesztős tejet, a két dl tejfölt, végül elkeverjük a sóval és a két tojássárgájával. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk (én egy kispárnát mindig teszek a tetejére, ezt még a nagymamámtól tanultam) és huzatmentes, meleg helyre tesszük fél órára, hogy megkeljen a tészta.
Amíg a tészta kel, lereszeljük a sajtot, előkészítjük a napraforgó magot és a köménymagot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Ha letelt a fél óra, lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát. Mi elsőként természetesen a kiszúróformákat használtuk fel, majd a maradékból derelyevágóval stanglikat készítettünk.
A tetejüket megkentük tojássárgájával, majd vegyes készítettünk csak sajtosat, napraforgós-sajtosat, és napraforgós-köménymagos-sajtosat is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és még 20 percig kelni hagyjuk. (A formák/stanglik között hagyjunk helyet, mert még valamennyit fog nőni). Szintén 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Ha tetszett, kövessetek facebookon is:https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog