A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Anyukám mákos guba tortája

2016. november 20. - bakeyoursmile

img_4445.PNG

Anyukám nagy kedvence a mák, ezt a mákos guba tortát ő készítette. (Legközelebb hozunk még máktorta receptet is ;) )

Hozzávalók: (24 cm-es tortaformához)

 

8 db kifli (szikkadt)

1 l tej

3 db tojássárga

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

10 dkg vaj

15 dkg darált mák

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

1 mk őrölt fahéj

3-4 ek lekvár ízlés szerint (nálunk meggyes-gránátalmás volt)

Vaníliás krém hozzávalói:

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

2,5 dl tej

1 cs vaníliás pudingpor

20 dkg vaj

img_4440.PNG

A kiflit vékonyan karikázzuk fel. A tejhez adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük össze. A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a tejhez. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy egy kicsit sűrűbb legyen.

img_4441.PNG

A felkarikázott kiflire szórjuk rá a darált mákot, az őrölt fahéjat, adjuk hozzá a mazsolát, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

Öntsük rá a felfőzött tejet, óvatosan forgassuk össze, és hagyjuk pár percig állni, hogy a kifli felszívja a folyadékot.

img_4442.PNG

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát pedig vajazzuk ki, majd öntsük bele a mákos kiflit. Ezután kanalazzuk rá a lekvárt (a mi esetünkben ez gránátalmás-meggyes lekvár volt), majd egyenletesen kenjük el a kifli tetején. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 percig.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni.

A vajat keverjük simára a fele mennyiségű porcukorral. A tojássárgáját keverjük simára a maradék porcukorral, a vaníliás cukorral, és a pudingporral. Ezután keverjük hozzá a tejet, majd állandó kevergetés mellett pár perc alatt, főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen.

Amikor a puding teljesen kihűlt, apránként keverjük hozzá a cukros-vajhoz, hogy egy könnyű, sima krémet kapjunk. A teljesen kihűlt torta tetejére egyenletesen kenjük rá a krémet, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Jó sütést és jó étvágyat kívánunk!

Szabina és Irén

img_4444.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr2011977540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása