Sikeresen beszereztem a rég áhított mini pite tálakat (amiket hivatalosan creme brulée formaként árusítottak) így amikor vendéget vártam - aki ráadásul hozta magával a fincsi fagyasztott meggyet :D - adta magát hogy mini piteként születnek újjá az új tálakban.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
kb. 40 dkg meggy
1 kávéskanál fahéj
3 evőkanál cukor (egyébként meg ízlés szerint)
A tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
6 dkg cukor
1 db tojás
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
A tésztát begyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük. Addig előkészítjük a meggyet (esetünkben megvártuk míg a vendégmeggy felolvad és lecsöpög) utána ízesítjük fahéjjal és cukorral.
Ha letelt az egy óránk, akkor lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk és kibéleljük a mini pitetálat (úgy hogy az oldalát is fedje), majd vakon elősütjük, azaz a tésztára sütőpapírt teszünk, arra pedig babot, hogy lesúlyozzuk). 10 percig sütjük 170 fokon. Amíg sül, addig a maradék tésztát felcsíkozzuk, ebből lesz majd a rács a tetejére.
A 10 perc elteltével kivesszük a sütőből, megszabadítjuk a súlyától és rákanalazzuk a tölteléket - én a meggy alá karamelles nagy darabos szórócukrot raktam, de lehet rakni alá darált diót vagy búzadarát is, de egyik sem szükséges az elősütés miatt kevesebb levet szív magába a tészta. Ha ráhalmoztuk a tölteléket jöhet a csíkozás, majd mehet is vissza a sütőbe, még nagyjából 15 percre.
Ha megsült, akkor megszórjuk porcukorral, és miután langyosra hűlt, tálaljuk.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥