A korábbi kiflireceptem után ismét kiflit sütöttem egy mosolygós-napsütéses vasárnap reggel.
Ez most a hagyományos, egészségtelen, pardon kevésbé egészséges, de nagyon finom recept lesz :)
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
1,5 tk só
1 cs. szárított élesztő
4 dkg olvasztott vaj
2 ek tejföl
2,5 dl tej
Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a szárított élesztővel. Hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat, a tejfölt és a meglangyosított tejet (én azért raktam bele egy csipet cukrot is.).
Addig dagasztjuk, hogy lágy, ragacsos tésztát kapjunk.
Lefedve fél órán át kelesztjük.
A fél óra leteltével lisztezett munkalapon fél centi vastag kör alakúra nyújtjuk, majd nyolc cikkre vágjuk. A cikkeket még egyesével kinyújtjuk, majd feltekerjük a szélesebb végétől indulva, szorosan és ívesre formáljuk. A megformázott kifliket további fél óráig kelesztjük a tepsin, letakarva. Addig bemelegítjük a sütőt 170 fokra. Fél órával később megkenjük vízzel és mehetnek is a sütőbe. 15 perc múlva kész is az aranyló, illatos frissen sült kifli. (Azóta olvastam, hogy a sütő aljába érdemes vízzel teli hőálló edényt helyezni, legközelebb kipróbálom és beszámolok, hogy volt-e változás.)
Jó étvágyat és jó sütést kívánok!
Szabina
♥