Nagy örömömre a héten megérkezett a kivehető aljú, szögletes piteformám :) A kivehető aljnak azért van fontos szerepe, mert lehet a tál nélkül tálalni (milyen szép is a magyar nyelv :D), így sokkal mutatósabb. Nyilván rögtön ki is kellett próbálnom.
Ez egy aránylag kicsi forma (245 * 100 * 25mm), a lent látható mennyiségek erre szólnak.
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg liszt
6 dkg hideg vaj
1 tojás
só
A töltelékhez:
1,5 dl tej vagy tejszín (amelyik a hűtőben van épp)
15 dkg füstölt sajt
1 fél fej lilahagyma (Schneider Mátyásoknak persze bátran mehet bele több)
1 kevés reszelt szerecsendió
a bacon rács készítése során kimaradó bacon
A tetejére:
20 dkg bacon
Először is gyorsan összeállítjuk a vajas tésztát, ha szükséges adhatunk hozzá még kevés hideg vizet is. Ha összeállt, a tészta gombócot fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. (Ha több időnk van bátran lehet egy óra is)
Addig elkészítjük a bacon rácsot, kicsit nagyobbat mérjünk mint a formánk, hiszen összesül majd. (Nekem nem is ért végig a tésztán végül).
Elkészítjük a sajtszószt. A maradék bacont felkockázzuk, megpirítjuk, majd megfonnyasztjuk a felkockázott lilahagymát, és felöntjük tejjel/tejszínnel. Belereszeljük a füstöltsajtot, és ha egyneművé olvadt, elzárjuk.
A tésztát kinyújtjuk, beleigazítjuk a formába, sütőpapírral béleljük, majd babbal/egyéb nehezékkel 10 percig vakon sütjük 170 fokon. A 10 perc leteltével kivesszük a nehezéket és a sütőpapírt, majd belekanalazzuk a sajtos tölteléket. Elsimítjuk végül óvatosan ráfektetjük a bacon rácsot. Mivel a zsír majd csöpögni fog, ezért a formát egy külön tepsire tettem.
15-20 perc alatt készre, ropogogósra sütjük. Hidegen és melegen is tálalható.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Kövessetek bátran facebook-on is: https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog :)