Még mindig az új piteformám okozta lázban égek, így ismét ebben készítettem ezúttal egy félig meddig édes sütit.
Az ötletet Martha Stewart chocolate-penaut butter tart-ja szolgáltatta, ami aztán jelentős módosításokon átesett a honosítás során :) Aki szereti a mogyoróvajat és az édes-sós íz kombinációját, mindenképp érdemes kipróbálnia.
Hozzávalók:
160 gramm liszt
60 gramm kakaó
80 gramm vaj
60 gramm cukor
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
2 evőkanál tejszín
100 gramm pörkölt, sózott földigymogyoró
200 gramm mogyoróvaj
100 gramm tejcsokoládé
1 dl tejszín
Először is keverjük el a lisztet, a kakaóval és a csipet sóval. Egy másik tálban robotgéppel keverjük össze a vajat és a cukrot habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vanília kivonatot, miután homogén állagot kaptunk, kevejük hozzá a száraz hozzávalókat. A végén már kézzel kell gyúrni, gyorsan dolgozzuk össze a tésztát és mehet is a hűtőbe folpackba csomagolva, legalább egy órára.
Ha az egy óra letelt, lisztezett munkalapon nyújtsuk ki téglalap formára, majd óvatosan hajtsuk bele a formába. A felesleget vágjuk le a tetejéről. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük, sütőpapírral borítva, babot vagy egyéb nehezéket használva. 20 percig sütjük, majd lehűtjük a tésztát.
Ez idő alatt késes aprítóban felaprítjuk a sós mogyorót. És elkészítjük a csokis réteget is, vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit a tejszínnel és azt is hagyjuk egy kicsit hűlni.
A tésztát megkenjük mogyoróvajjal, majd megszórjuk az aprított mogyoróval, hogy legyen középen is ropogós réteg. Erre jöhet a csokikrém, majd ismét mogyoróvaj és aprított mogyoró. (Ínyencek fokozhatják Nutella csíkokkal a legvégén ;)
Igazából ez a recept még bátran variálható miután a barátnőm azt mondta hogy Snickers utánérzete van, akkor jöttem rá, hogy simán mehetett volna középre egy réteg karamell, bár nem vagyunk jóban, mármint a karamell és én...
Legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni, majd tálaljuk. Én most eperrel vidámítottam :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥