Ismét elcsábított az illatozó eper a piacon, úgyhogy ebből természetesen egy recept kerekedett, amely a kivehető belsejű mini tortaformámban (245 mm x 100 mm x 25 mm) teljesedett ki.
Hozzávalók:
A tésztához:
18 dkg zabkeksz
10 dkg vaj
1 evőkanál cukor (ízlés szerint, el is hagyható)
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
3 evőkanál lemon curd
20 dkg eper a tetejére
Először a "tésztát" készítjük el. A zabkekszet késes aprítóban porrá aprítjuk, ha nincs aprítónk, akkor levezetjük rajta a feszkót, nejlonba csomagolva sodrófával addig ütögetjük míg egységesen nem lesz porózus a szerkezete. Hozzákeverjük a felkockázott vajat és a cukrot, majd egynemű masszává gyúrjuk. Kivajazzuk a tortaformát, majd aprólékosan belenyomkodjuk a kekszes masszát úgy, hogy mindenhová egyformán jusson. 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó ha már érződik az illata a levegőben és szép barna színt kapott.) Sülés közben nekem kicsit fellevegősödött a tészta, de aztán a hűtés folyamán visszarendeződött, és tökéletes lett, jól vágható, nem kemény, de ropogós. Szóval ha ez megtörténik, nem kell megijedni ;)
Amíg a kekszalap hűlik, addig megmossuk és kicsumázzuk az epret, majd félbe vágjuk. A mascarponét elkeverjük a tejszínnel, a lemon curddel és a cukorral, habverővel felverjük.
A kihűlt tortalapot kivesszük a formából, megkenjük gazdagon a tejszínes citromos krémmel, majd ráhalmozzuk az epreket. (Erre az alapra még nagyon sok gyümölcsöt el tudnék képzelni a citrom édes-savanyú íze mellé, például málnát ribizlivel, hmmm...). Kis pluszként csokilevelekkel díszítettem.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog