Nem kell mindig nagy torta! Néha olyan jól tud mutatni, ha csak mini tortákat készítünk, amik mindenkinek kézre állnak, a gyerekek pedig biztos még nagyobb örömmel fogyasztják, mert hát azért csak cuki, na :) Ráadásul olyan receptet hoztam, amihez nem kell semmi különleges eszköz, mindössze egy nagyobbacska pogácsaszaggató. Kezdjünk is hozzá!
Hozzávalók 6-8 darabhoz:
A piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
A túrókrémhez:
200 gramm túró
200 gramm mascarpone
125 gramm tejföl
1 csomag zselatin
1 (bio)citrom héja
4 evőkanál cukor
A tetejére gyümölcs ízlés szerint
Először elkészítjük a túrókrémet. Ehhez áttörjük a túrót, hozzákeverjük a mascarpone-t, a tejfölt és a cukrot, majd hozzáreszeljük a citromhéjat. A zselatinport a használati utasításnak megfelelő mennyiségű vízben duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük, míg megolvad. (Nem forraljuk!) Egy tepsibe kisimítjuk a krémet, és mehet a hűtőbe négy órára legalább, de akár egy éjszakára is ha van időnk.
Következik a piskóta. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a 6 evőkanál lisztet, majd keverőlapáttal összedolgozzuk. Ha ez megvan, felverjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval.
A felvert habot óvatosan hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Sütőpapírral bélelt sütőlapra halmozzuk és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 12 perc alatt készre sütjük őket. (Sütőfüggő, tíz perc leteltével érdemes kívülről szemlélni a színét, majd tűpróbát végezni.)
Hagyjuk kihűlni a tésztát, majd a pogácsa szaggatóval nagyobb köröket szaggatunk belőle. Ha megdermedt a túrókrém is, akkor óvatosan abból is szaggatunk, és ráemeljük a piskóta karika tetejére. Gyümölccsel díszítjük ízlés szerint, én áfonyával és málnával dekoráltam vegyesen.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥