Eper és málna is egy süteményben? Ugye milyen jól hangzik? Egy könnyen elkészíthető pite receptet hoztam nektek, telis-tele gyümölccsel! :)
Hozzávalók: (egy 26 cm átmérőjű pite formához)
a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 teáskanál sütőpor
15 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 fél citrom frissen facsart leve
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
15 dkg málna
15 dkg eper
10 dkg cukor
1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
A puha vajat a cukorral, a tojás sárgájával, a citromhéjjal és a citromlével habosra keverjük kézi habverővel, majd a lisztet a sütőporral és a sóval együtt hozzákeverjük és annyi tejfölt adagolunk hozzá (apránként), hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát elosztjuk 1/3-ad, 2/3-ad arányban és folpackba csomagoljuk majd 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.
Míg a tészta hűlik, gyorsan elkészítjük a tölteléket. Megmossuk a málnát és epret, az epret kicsumázzuk és feldaraboljuk. A gyümölcsöket bedobjuk a turmixba (persze használhatunk botmixert is, nekem ez volt kéznél.) A gyümölcspürét átöntjük egy fazékba, majd a cukorral együtt elkezdjük összefőzni. A pudingot 2 dl vízzel kikeverjük majd hozzáadjuk a gyümölcshöz és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük amíg a tészta elkészül.
A tésztát kivesszük a fagyasztóból, kissé lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. Majd a nyújtófa segítségével beemeljük a pite tálba, ezt követően érdemes megszurkálni villával. Sütőpapírral béleltem a tésztát és arra lencsét szórtam, na nem azért hogy kiválogassam mint Hamupipőke, hanem, hogy ezzel a súllyal elősüssem. Mivel kerámia tálat használtam, ezért nem előmelegített sütőbe tettem, hanem hagytam hogy a sütő és a pite együtt melegedjen fel. 170 fokos sütőben sütöttem 10 percig.
Amíg a tészta sül,addig a maradék tésztát újragyúrjuk, vékonyra nyújtjuk és egyforma csíkokat vágunk belőle. (Amennyire sikerül)
10 perc leteltével az elősütött tésztára simítjuk a málnás tölteléket -előtte eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt-, majd elrendezzük rajta a tésztacsíkokat. Mivel meleg a töltelék, ezért a tésztacsíkokból én nem tudtam szép rácsozást készíteni, de szerintem így is mutatós lett. Visszatesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük a süteményt.
Tálalás előtt várjuk meg, hogy teljesen hűljön ki a sütemény, úgy könnyebb szelni, és nem akar majd szökni a töltelék. :)
Én mentalevéllel díszítettem és tejszínhabbal tálaltam.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítéséhez a sütőtálat és a tányért a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát: