A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Tökmagos kenyér

2017. augusztus 20. - bakeyoursmile

img_2807.PNG

Augusztus 20-a az államalapítás és az új kenyér ünnepe. No mivel új államot - még - nem tudok alapítani, ezért egy új kenyér recepttel ünneplem ezt a napot! Tartsatok velem! :)

Hozzávalók:

3 csésze BL80-as liszt (egy csésze 2,5 dl-nek felel meg)
1,5 csésze langyos víz
fél teáskanál instant élesztő
1,5 teáskanál só
1/2 csésze hántolt tökmag (persze lehet több is ízlés szerint) plusz a díszítésként a tetejére
5 cl tökmagolaj (nem szükséges, én a zöld színe és az aromája miatt raktam a kenyértésztába)

img_2806.PNG

Miért fogyasszunk tökmagot?

A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek ("ütnek") belőle, majd a visszamaradó "pogácsája" fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (592 mg/100 g) a kálium (809 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is.

Számos betegség megelőzésében jól használható: csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát. Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos. Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztatabetegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként is ismert.

Forrás: hazipatika.com

img_2808.PNG

Mivel ennek a dagasztásmentes kenyérnek minimum 12 órát kell kelnie, ezért érdemes előző este összeállítani a tésztát.  A liszttel keverjük el a porélesztőt, adjuk hozzá a sót, a tökmagot majd a langyos vizet. Kézzel keverjük el lazán, majd takarjuk le tiszta konyharuhával és mehet is pihenni 12 órára.

 Másnap reggel a csodaszép, illatos tésztával fogunk együtt kelni. :) A tészta szélére szórjunk kevés lisztet, gyúrjuk át kissé (így sem lesz hagyományos ruganyos tészta állaga), öntsük hozzá a tökmagolajat - elhagyható -  és hagyjuk pihenni még fél órán át.

Előtte fél órára beáztattam a Pataki tálam tetejét vízbe (az alját nem szükséges). Az edényt betettem a sütőbe, amíg még tovább kelt a tészta,hogy a cserépedény együtt vegye fel a hőt a sütővel. A sütési hőmérséklet 250 fok.

A fél óra leteltével sütőpapírral béleltem a tálat és belehalmoztam az illatos tésztát. 35 percig sütöttem lefedve, majd további 25 percen át fedő nélkül, hogy ropogósra süljön. Miután megsült, lespricceltem hideg vízzel, és vártam míg - nagyjából - langyosra hűlt.

Készítsétek el, nemcsak ünnepnapokon! :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_2809.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_2809.PNG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr7612764316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása