A kuglóf egy megkerülhetetlen és elegáns sütemény, legyen akár szó a mini változatáról akár a hagyományos, szép nagy kugliról. Ezt az eleganciát nyilván diszkréten derkéba törte a Bazi nagy görög lagzi idevágó jelenete :D
A mi kuglófunk szerencsére olyan szép lett, hogy nem kellett virágot tenni a közepébe - csak egy komplett gyümölcstálat, lássuk is hogyan készült!
Hozzávalók:
- 225g szitált liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 3/4 teáskanál só
- 350g habtejszín
- 3 nagy tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 225g + 2 teáskanál cukor
- 165g szőlő
- egy citrom héja
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A kuglóf formát vajazzuk és lisztezzük ki, majd tegyük félre.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik edényben keverjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a vanília kivonatot és a reszelt citrom héjat.
Verjük fel a tejszínt, majd alacsony fokozat mellett adjuk hozzá a tojásos keveréket - egy majonéz állagú krémet kapunk -, majd adjuk hozzá a cukrot. A lisztes keverék hozzáadásánál már ne robotgéppel hanem egy spatulával dolgozzunk, apránként szórjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Keverjük homogén állagúra.
Az előkészített kuglóf forma aljába is dobáltam szőlőszemeket, erre jött a tészta fele, ismét szőlőszemek, majd ismét tészta réteg. (Természetesen bármilyen más gyümölcsöt, vagy akár csokit használhattok).
Ha ezzel megvagyunk mehet az előmelegített sütőbe, 35-45 percre. (Fél óra eltelétvel érdemes tűpróbát végezni, ha nem ragad, akkor megsült a kuglóf)
Hagyjuk langyosra hűlni, csak utána borítsuk ki a formából.
Tálaláskor lehet cukormázzal, csoki bevonattal, vagy szimplán porcukorral vidámítani, kinek hogy tetszik és mi van otthon a kamrában! :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog