Anyukámtól kaptam egy nagy adag finom birsalma lekvárt. Adott volt, hogy ezzel mindenképp kezdenem kell valamit, de nem akartam palacsintába pazarolni :D Így jött az ötlet, hogy süssek egy jól bevált pitét, de lekváros töltelékkel. Ez egy szupergyors recept lesz, igazi mentőöv, lényegében csak a tészta hűtése ami több időt vesz igénybe, de igazi mentőöv lehet, ha valami egyszerűen összedobható ínyencségre vágyunk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
1 csapott kávéskanál sütőpor
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só
A töltelékhez 250-300 gramm birsalma lekvár
A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.
Az egy óra leteltével a tészta felét (ha a fent említett nagyobb pitetállal rendelkezel, akkor a kétharmadát) vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a pitetálat a tésztával. Mivel a lekvár nagyon sűrű, most nem bajlódtam az elősütéssel, gazdagon megkentem a tésztát lekvárral, arra került a rácsozás, és ment a pite 30 percre a 180 fokos sütőbe.
Miután kihűlt, szervírozhatjuk, igény szerint porcukorral meghintve.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Köszönet a fotókért Kéri Attilának.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog