Előre bocsátom, hogy az alábbi - sajnos - nem az én receptem, hanem a házi fotósom, Attila receptje, az Ízőrzők műsora alapján. (A műsort pedig ajánlom mindenkinek jó szívvel, aki még esetleg nem követi.)
Ez az édesség elég tömör-gyönyör, hiszen tartalmaz minden földi jót :) Próbáljátok ki mindenképp! Én pedig át is adom a szót Attilának! :)
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 evőkanál kakaó
2 tojás
30 dkg porcukor
1 sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
2 dl étolaj
3 dl tej
A töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 evőkanál búzadara
2 tojás
A tetejére:
30 dkg meggy (ez lehet befőtt, fagyasztott, de a friss az igazi)
10 dkg vágott dió
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál kristálycukor
Csoki máz:
2 evőkanál kakaó
8 evőkanál tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
Fontos, hogy a csomók elkerülése érdekében a lisztet, a porcukrot és a kakaóport át kell szitálnunk.
Mi a készítéskor fagyasztott meggyet használtunk, így a készítés előtt ki kell olvasztani, majd jól le kell csöpögtetni, hogy a későbbiekben ne legyen tőle vizes a sütemény.
Először a túrós tölteléket készítjül el. Összetörjük a túrót, ezután összekeverük a két tojással, a porcukorral és az evőkanálnyi (a tojás függvényében ez lehet kevesebb vagy több is) búzadarával.
A tészta elkészítése a következő lépés. Összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónét és a sütőport. A két tojást egy keverőtálban robotgéppel el kezdünk felverni habosra a cukor fokozatos hozzáadása mellett, majd a többi hozzávalót is. Érdemes előbb a tejet és az olajat, majd az összekevert lisztes alapanyagot.
Egy kb 30×25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és az elkészült tésztát egyenletesen elosztva beleöntjük. A kiolvasztott, lecsöpögtetett meggy felét a csokis tésztára rászórjuk. Ezután a tetejére a töltelékből egy evőkanállal grízgaluska nagyságú darabokat "szaggatunk", majd rajta a maradék meggyet elosztlatjuk. Végül megszórjuk a vágott dióval és a fahéjas kristálycukorral.
Forró sütőben 35-40 perc alatt megsütjük (tűteszt, ha még ragad, akkor süthetjük tovább), majd hűlni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a csoki mázat: a kakaót a cukorral és a tejjel összekeverjük, felmelegítjük, és a tűzről félrehúzva olvadásig keverjük benne a vajat.
Meglocsoljuk vele a süteményünk tetjét, majd hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen.
Jó sütést és jó étvágyat kívánunk!
Attila (és Szabina)
♥
Köszönet a fotókért és a receptért Kéri Attilának!
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog