A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Gránátalmás-narancsos pavlova

2016. november 01. - bakeyoursmile

img_4068.PNG

Egy elegáns megjelenésű könnyű torta, épp mint az ihletője, Anna Pavlova orosz balerina. Az ő tiszteletére alkotta meg a tortát a perth-i Esplanade szálloda főszakácsa.

Hozzávalók:

 

4 tojásfehérje

110 g finomított kristálycukor

1 kk. fehér borecet

110 g porcukor

1 csapott ek. étkezési keményítő

8-10 csepp vaníliaaroma

2 narancs

1 gránátalma

4 dl tejszín

img_4070.PNG

Először megrajzoljuk a "tortaformát", egy sütőpapírra 20-22 cm-es kört rajzolunk (egy nagyobb lapostányért körberajzolunk), majd az írott oldalával lefelé belesimítjuk a sütőpapírt a tepsibe.

A friss, szobahőmérsékletű tojásokat egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd a fehér borecetet. Ha a cukor elolvadt és kemény, fényes habot kaptunk, a porcukrot és a keményítőt összekeverve a habra szitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk, a vanília aromával együtt.

A habmasszát a körbe halmozzuk, a tetején kis mélyedést simítunk, az oldalát hagyhatjuk rusztikusan. 150 fokos sütőben szárítjuk-sütjük, másfél óráig.  Ha megsült (én az ujjammal teszteltem, amikor már száraz volt, akkor késznek ítéltem), a sütőben hagyjuk kihűlni a félig nyitott sütőajtó mellett, nagyjából két órán keresztül.

Mivel időnk mint a tenger, előkészítjük a gyümölcsöket, illetve a tejszínhabot. A gránátalmából kiütögetjük a magokat, és meghámozzuk a narancsokat - eltávolítjuk a fehér részeket is, hogy jól mutasson. A tejszínhabot felverjük, majd a kihűlt habcsók alapra kanalazzuk, végül elrendezzük rajta a gyümölcsöket és tálaljuk. Tálalás után érdemes rögtön elfogyasztani, hiszen a tejszín a hosszú várakozás után eláztathatja a tojáshab alapot, és különben is miért várnánk? :)

img_4069.PNG

Ez a torta kiváló felhasználási módja a megmaradt tojásfehérjének, illetve bármilyen gyümölccsel szabadon variálható, biztos vagyok benne, hogy többféle módon is ki fogom még próbálni, annyira bejött a családnak.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok! :)

Szabina

(Forrás: www.lajosmari.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr7811922683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása