Egy elegáns megjelenésű könnyű torta, épp mint az ihletője, Anna Pavlova orosz balerina. Az ő tiszteletére alkotta meg a tortát a perth-i Esplanade szálloda főszakácsa.
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
só
110 g finomított kristálycukor
1 kk. fehér borecet
110 g porcukor
1 csapott ek. étkezési keményítő
8-10 csepp vaníliaaroma
2 narancs
1 gránátalma
4 dl tejszín
Először megrajzoljuk a "tortaformát", egy sütőpapírra 20-22 cm-es kört rajzolunk (egy nagyobb lapostányért körberajzolunk), majd az írott oldalával lefelé belesimítjuk a sütőpapírt a tepsibe.
A friss, szobahőmérsékletű tojásokat egy csipet sóval kemény habbá verjük, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a cukrot, majd a fehér borecetet. Ha a cukor elolvadt és kemény, fényes habot kaptunk, a porcukrot és a keményítőt összekeverve a habra szitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk, a vanília aromával együtt.
A habmasszát a körbe halmozzuk, a tetején kis mélyedést simítunk, az oldalát hagyhatjuk rusztikusan. 150 fokos sütőben szárítjuk-sütjük, másfél óráig. Ha megsült (én az ujjammal teszteltem, amikor már száraz volt, akkor késznek ítéltem), a sütőben hagyjuk kihűlni a félig nyitott sütőajtó mellett, nagyjából két órán keresztül.
Mivel időnk mint a tenger, előkészítjük a gyümölcsöket, illetve a tejszínhabot. A gránátalmából kiütögetjük a magokat, és meghámozzuk a narancsokat - eltávolítjuk a fehér részeket is, hogy jól mutasson. A tejszínhabot felverjük, majd a kihűlt habcsók alapra kanalazzuk, végül elrendezzük rajta a gyümölcsöket és tálaljuk. Tálalás után érdemes rögtön elfogyasztani, hiszen a tejszín a hosszú várakozás után eláztathatja a tojáshab alapot, és különben is miért várnánk? :)
Ez a torta kiváló felhasználási módja a megmaradt tojásfehérjének, illetve bármilyen gyümölccsel szabadon variálható, biztos vagyok benne, hogy többféle módon is ki fogom még próbálni, annyira bejött a családnak.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok! :)
Szabina
♥
(Forrás: www.lajosmari.hu)