A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Vitaminbomba zöldséglé

Őszi energiafrissítés

2016. november 06. - bakeyoursmile

img_4113.PNG

Ha ősz, akkor cékla szezon, ami nálam egyet jelent a gyümölcscentrifuga beindításával is. Nagy szerelmese vagyok a zöldség és gyümölcsleveknek. Ilyenkor ősszel az alábbi zöldségkoktélt hetente el szoktam készíteni, a hűtőben egy hétig eláll, és minden napra jut egy pohár vitaminbomba.

Na de mitől is egészséges?

Alma:

Az alma a szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású, így például tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat). A fogyókúra egyik hasznos segítője.

Répa:

A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin, melyet szervezetünk szükség szerint A-vitaminná alakít át.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság.
A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is. Fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.
Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.

Cékla:

A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat.

Zeller:

Erős vízhajtó hatású.A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Gyömbér:

A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés). Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

img_4103.PNG

Hozzávalók:

1,5 kg alma

1,5 kg répa

2,5 kg cékla

1 zeller (zöldjével)

1 citrom

1 darab gyömbér

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk (az almát nem kell megpucolni) a munka többi részét pedig elvégzi a gyümölcs centrifuga. (Kivéve a legneccesebbet, a mosogatást, az bizony ránk fog maradni :D).

img_4112.PNG

Ebből a mennyiségből nagyjából 2 és fél liter frissítő lesz. Üvegekbe töltöttem, és mindegyik üvegbe öntöttem egy kis frissen facsart citromlevet. Gyorsan igyunk is egy pohárral, a többi pedig mehet a hűtőbe.

Jó egészséget kívánok! :)

Szabina

Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek facebookon (https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog) és pinteresten is. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr1211933225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2016.11.07. 18:44:53

Érdemes körülnézni Joe Cross oldalán is, aki a nagy sikerű Kövér, beteg, és majdnem halott című filme(ke)t készítette www.rebootwithjoe.com/recipes/

bakeyoursmile 2016.11.07. 18:46:36

@Luighi: Köszönöm, szemezek majd! :)
süti beállítások módosítása