Egy kellemes őszi hétvégéken vendégeket vártam, őket szerettem volna megörvendeztetni ezzel a citromkrémes pitével.
Hozzávalók:
A flan tésztához:
125g sózatlan vaj, szoba-hőmérsékletű
90g kristálycukor
1 nagy tojás
250g finomliszt
1 tk tengeri só
1ek jéghideg víz (ha szükséges)
A krémhez:
2 nagy tojás
4 nagy tojás sárgája
180g kristálycukor
200ml habtejszín
2 citrom leve
Először készítsük el a tésztát. A vajat keverjük ki a cukorral, majd a tojással. (Érdemes géppel, de én kézzel csináltam.) Adjuk hozzá a lisztet, dolgozzuk épphogy össze, figyelve arra, hogy ne dolgozzuk túl, mert akkor kemény lesz a tésztánk. Szükség esetén jöhet a jéghideg víz, ha száraz lenne a tészta. Lisztezett munkalapon kissé gyúrjuk össze, majd lapos korong formára gyúrva, mehet 10 percre a hűtőbe.folpackban.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a 10 perc leteltével óvatosan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük kivajazott, kapcsos tortaformába (hagyjunk neki peremet). Takarjuk le sütőpapírral, arra helyezzünk rá fél kiló babot, és mehet is a sütőbe 15 percre. Ha ez letelt, vegyük le a nehezéket a sütőpapírral együtt, és süssük anélkül 5 percig. Ha letelt, állítsuk át a sütő hőmérsékletét 140 fokra.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot habverővel keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a tejszínt is, végezetül pedig a citromlevet. Ha összekevertük, egy finom szűrőn szűrjük át.
A tésztára halmozzuk a krémet, és mehet a sütőbe. Süssük 40-45 percig, amíg kezd a krém megszilárdulni, de a közepe remegős marad. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor igény szerint díszíthetjük porcukorral és tejszínhabbal.
Gyorsan megosztok veletek egy bakit is, mert ilyen azért elő szokott fordulni. Amikor ezt készítettem, nem vettem lejjebb a sütési hőfokot, úgyhogy az enyém kissé kreolosabb árnyalatot kapott. Persze, mikor vendégeket várok, mikor máskor :) Szerencsére így is elfogyott, de Ti azért figyeljetek majd a sütési hőfokra :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek facebookon (https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog) és pinteresten is. :)