A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Citromkrémes pite

2016. november 07. - bakeyoursmile

img_4125.PNG

Egy kellemes őszi hétvégéken vendégeket vártam, őket szerettem volna megörvendeztetni ezzel a citromkrémes pitével.

Hozzávalók:

A flan tésztához:

125g sózatlan vaj, szoba-hőmérsékletű

90g kristálycukor

1 nagy tojás

250g finomliszt

1 tk tengeri só

1ek jéghideg víz (ha szükséges)

A krémhez:

 

2 nagy tojás

4 nagy tojás sárgája

180g kristálycukor

200ml habtejszín

2 citrom leve

img_4124.PNG

Először készítsük el a tésztát. A vajat keverjük ki a cukorral, majd a tojással. (Érdemes géppel, de én kézzel csináltam.) Adjuk hozzá a lisztet, dolgozzuk épphogy össze, figyelve arra, hogy ne dolgozzuk túl, mert akkor kemény lesz a tésztánk. Szükség esetén jöhet a jéghideg víz, ha száraz lenne a tészta. Lisztezett munkalapon kissé gyúrjuk össze, majd lapos korong formára gyúrva, mehet 10 percre a hűtőbe.folpackban.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a 10 perc leteltével óvatosan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd helyezzük kivajazott, kapcsos tortaformába (hagyjunk neki peremet). Takarjuk le sütőpapírral, arra helyezzünk rá fél kiló babot, és mehet is a sütőbe 15 percre. Ha ez letelt, vegyük le a nehezéket a sütőpapírral együtt, és süssük anélkül 5 percig. Ha letelt, állítsuk át a sütő hőmérsékletét 140 fokra.

img_4123.PNG

Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojásokat, a tojássárgájákat és a cukrot habverővel keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a tejszínt is, végezetül pedig a citromlevet. Ha összekevertük, egy finom szűrőn szűrjük át.

A tésztára halmozzuk a krémet, és mehet a sütőbe. Süssük 40-45 percig, amíg kezd a krém megszilárdulni, de a közepe remegős marad. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor igény szerint díszíthetjük porcukorral és tejszínhabbal.

Gyorsan megosztok veletek egy bakit is, mert ilyen azért elő szokott fordulni. Amikor ezt készítettem, nem vettem lejjebb a sütési hőfokot, úgyhogy az enyém kissé kreolosabb árnyalatot kapott. Persze, mikor vendégeket várok, mikor máskor :) Szerencsére így is elfogyott, de Ti azért figyeljetek majd a sütési hőfokra :)

img_4122.PNG

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

 Ha tetszett a bejegyzés, kövessetek facebookon (https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog) és pinteresten is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8811933383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása