Vannak olyan jellegzetes karácsonyi ízek és illatok, amik nélkül nem ünnep az ünnep. Ez nyilván családonként és tájegységenként változó, de nem nagyon lövök mellé, ha azt gondolom, hogy a mézeskalács vagy a mézes puszedli azért valamilyen formában mindenhol előkerül.
Az én receptjavaslatom - amit Adri barátnőmnek köszönhetek - az alábbi.
Hozzávalók:
250 gramm finomliszt
200 gramm teljes kiőrlésű liszt
200 gramm porcukor
fél csomag sütőpor
125 gramm méz
125 gramm vaj
3 db tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
1 narancs
1 citrom
4 púpozott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
A mázhoz:
250 gramm porcukor
3 db tojás fehérje
vanília kivonat
A csokibevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
pár csepp olaj
a narancs leve
Ez egy kétnapos kirándulás lesz a mézes puszik világába. Elsőként összeállítjuk a tésztát. Felolvasztjuk a vajat és a mézet - én mikróban olvasztottam. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, a lereszelt citrom és narancshéjjal, egy citrom levével. (A tojásfehérjéket a hűtőbe teszem, másnap belőlük készül a máz fürdő!)
A tojásos porcukros masszát hozzávegyítjük az olvasztott vajas-mézes keverékhez. Egy nagy keverőtálban összekeverem a liszteket, a fűszert és a sütőport és a tejfölt, majd hozzáadjuk a masszánkat. Összedolgozzuk - ragadni fog természetesen, de ne adjuk fel, szükség esetén kevés lisztet adhatunk hozzá, de túl sokat ne, hogy ne legyen kemény a tésztánk. Csomagoljuk folpackba, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Másnap kissé újragyúrjuk, majd kinyújtást követően vastag csíkokat vágunk, azokból pedig kis gömböcöket formázunk - én kisebbeket csináltam. A tetejüket kissé lenyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, vigyázva arra, hogy hagyjunk helyet közöttük, majd 10 percig sütjük 160 fokon. 10 perc elteltével a puszikat megfordítjuk és még további két percig így sütjük.
Elkészítjük a mázat, a három tojásfehérjét felverjük 250 gramm porcukorral és egy kevés vanília kivonattal. Ebbe mártjuk a puszedlik felét. A gyorsabb száradás érdekében 120 fokos sütőbe tesszük pár percre, hogy szépen megszilárduljon a máz.
A sütik másik felét csokival vonjuk be. Vízgőz fölött megolvasztunk egy tábla magas kakaótartalmú étcsokit pár csepp olajjal, illetve a narancs levével. Ebben fürdetjük meg a puszedliket, rácsra - vagy ennek hiányában sütőpapírra tesszük - majd, a maradék cukormázat nejlonzacskóba téve gyors mozdulatokkal becsíkozzuk. Hideg helyen pihentetjük, hogy megdermedjen a csoki bevonat.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥