Apukám szülinapjára készítettük ezt az egyszerű, de nagyon ízletes máktortát.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg darált mák
1 bögre porcukor
1 alma
1 bögre finomliszt
2.5 dl tej
1 db tojás
1 csipet só
2 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál sütőpor
A krémhez:
4 evőkanál lekvár (nálunk házi eper volt)
200 gramm mascarpone
2 dl tejszín
A tetejére:
5 dkg tejcsoki
5 dkg fehércsoki
Az almát lereszeljük elsőként, majd félre tesszük. A tojást kézi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált mákot, a porcukrot, a lisztet, a sütőport és végül a reszelt almát. Összekeverjük és apránként hozzáadjuk a tejet és az olajat, majd alaposan összedolgozzuk.
Előkészítjük a kapcsos tortaformát, kilisztezzük, kivajazzuk az oldalát, az alját pedig kibéleljük sütőpapírral.
Belehalmozzuk a tésztát, majd előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. (Hogy készen van-e azt tűpróbával tudjuk ellenőrizni, ha nem ragad rá a tészta, akkor készen van.)
Miután kihűlt, óvatosan kettévágjuk. A krémhez habosra keverjük a mascarpone krémet a tejszínnel. Megkenjük az alsó tortalapot ezzel a krémmel, majd a krémre halmozzuk a lekvárt, végül lefedjük a felső tortalappal.
Mikróban megolvasztjuk a kétféle csokit és tetszés szerint dekoráljuk. (Én bevontam a tetejét a tejcsokival, a fehércsokival pedig csíkoztam.)
Hagyjuk dermedni, majd tálalhatjuk.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog