Az őszi hűvösebb hétvégéken szívünket-lelkünket átmelegíti ez a fűszeres szilvás pite. Próbáljátok ki, kóstoljátok meg! :)
Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
1 csapott kávéskanál sütőpor
2 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só
A tetejére:
1 kg szilva
5 dkg barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
néhány szem szegfűszeg, ízlés szerint
A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Elosztjuk egyharmad/kétharmad arányba, majd folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.
Amíg a tésztánk pihen, mi nem leszünk restek, megtisztítjuk és félbevágjuk a szilvákat. Kávédarálóban 5-6 szem szegfűszeget összedarálunk egy kevés cukorral, majd átszitáljuk, hogy nagyobb darabok véletlenül se kerüljenek bele. Elkeverjük a maradék cukorral és a fahéjjal, majd beszippantjuk az ősz illatát! :)
Az egy óra leteltével a linzertészta kétharmadát vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a pitetálat a tésztával.
Következik a "vakon sütés". Az elősütésre azért van szükség, hogy a vastag töltelékkel beborított tészta alja biztosan átsülhessen és a tészta a tölteléktől ne ázzon el. A tésztát letakarjuk sütőpapírral, majd arra súlyként fél kiló babot vagy lencsét szórunk, és így sütjük 10 percig 180 fokos sütőben.
Miután kivettük az elősütött tésztát óvatosan leemeljük a babos sütőpapírt, és ráhalmozzuk a gyümölcsöket koncentrikus körökben, majd gazdagon megszórjuk a fahéjas-szegfűszeges cukorral. A maradék tésztából hármas fonással készítettem plusz díszítő peremet a pitére, de mindenki habitustól, időtől függően dekorálja kedve szerint. 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.
Mindenképp érdemes megvárni, hogy langyosra hűljön, így tudjuk majd szépen szeletelni. Tálaljátok szilvapálinkával - csak stílusosan! - és igény szerint vanília vagy diófagyival! :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítéséhez a sütőtálat és a tányért a biztosította. (http://patakikeramia.hu/)
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát: