A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Szilvás pite

2017. szeptember 17. - bakeyoursmile

img_4102.PNG

Az őszi hűvösebb hétvégéken szívünket-lelkünket átmelegíti ez a fűszeres szilvás pite. Próbáljátok ki, kóstoljátok meg! :)

Hozzávalók:

60 dkg liszt
40 dkg hideg vaj
20 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 vaníliarúd belseje
1 csapott kávéskanál sütőpor
2 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
1 csipet só

A tetejére:

1 kg szilva
5 dkg barna cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
néhány szem szegfűszeg, ízlés szerint

img_4094.PNG

A lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy citrom lereszelt héját, egy vaníliarúd kikapart belsejét elkeverjük egy csipet sóval. Hozzámorzsoljuk a hideg vajat, majd a tojássárgájával összegyúrjuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Elosztjuk egyharmad/kétharmad arányba, majd folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük egy órán át.

 img_4093.PNG

Amíg a tésztánk pihen, mi nem leszünk restek, megtisztítjuk és félbevágjuk a szilvákat. Kávédarálóban 5-6 szem szegfűszeget összedarálunk egy kevés cukorral, majd átszitáljuk, hogy nagyobb darabok véletlenül se kerüljenek bele. Elkeverjük a maradék cukorral és a fahéjjal, majd beszippantjuk az ősz illatát! :)

Az egy óra leteltével a linzertészta kétharmadát vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük a pitetálat a tésztával.

img_4095.PNG

Következik a "vakon sütés". Az elősütésre azért van szükség, hogy a vastag töltelékkel beborított tészta alja biztosan átsülhessen és a tészta a tölteléktől ne ázzon el. A tésztát letakarjuk sütőpapírral, majd arra súlyként fél kiló babot vagy lencsét szórunk, és így sütjük 10 percig 180 fokos sütőben.

img_4096.PNG

Miután kivettük az elősütött tésztát óvatosan leemeljük a babos sütőpapírt, és ráhalmozzuk a gyümölcsöket koncentrikus körökben, majd gazdagon megszórjuk a fahéjas-szegfűszeges cukorral.  A maradék tésztából hármas fonással készítettem plusz díszítő peremet a pitére, de mindenki habitustól, időtől függően dekorálja kedve szerint. 180 fokon 25 perc alatt készre sütöttem.

img_4097.PNG

Mindenképp érdemes megvárni, hogy langyosra hűljön, így tudjuk majd szépen szeletelni. Tálaljátok szilvapálinkával - csak stílusosan! - és igény szerint vanília vagy diófagyival! :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_4099.PNG

A recept elkészítéséhez a sütőtálat és a tányért a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:

https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

img_4101.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr8512825862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása