A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Mandulatorta

Glutén- és lisztmentes

2017. április 11. - bakeyoursmile

img_7321.PNG

Az már a korábbi posztokból biztosan kitűnhetett, hogy nagyon tudok lelkesedni mindenféle magvakért, legyen szó kesudióról, makadámdióról, mogyoróról, vagy törökmogyoróról.

Karácsonyról árválkodott egy adag mandula a fagyasztóban, igen szerencsére jól fagyasztható, ez fontos infó a jövőre nézve, ha valaki akciós dióféléket talál, akkor bátran csapjon le rá, és fagyassza a későbbi felhasználásig.

Szóval az egyik otthon töltött hétvégén jött az ötlet, hogy azt a mandulát mostmár használjuk fel, mégpedig egy ízletes, krémes és nagyon mandulás, gluténmentes torta formájában.

img_7323.PNG

Miért fogyasszunk mandulát?

A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium, a kálcium, magnézium említendő, de káliumot és foszfort is tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.

A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

(forrás: házipatika.com)

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)

A tésztához:

4 tojásfehérje 
130 g nádcukor 
220 g darált mandula

A krémhez:

4 tojássárgája
2 dl tej
2 ek. étkezési keményítő
60 g nádcukor
1 rúd vanília  
160 g vaj 
80 g szeletelt vagy durvára vágott mandula a tetejére

img_7318.PNG

Ha a mandulánk nem darált, mint az én esetemben is volt, akkor a mandulát 150 fokos sütőben egy óra alatt kicsit szárítjuk-pirítjuk, és miután lehűlt, akkor aprítjuk liszt állagúra késes aprítóban. (Azért pirítjuk elő, hogy jobban tudjuk majd darálni.) A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, és óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk a darált mandulát.

A tésztát 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keresztben két lapra vágjuk. Nem titok, hogy ez a legkényesebb része a műveletnek, nekem kellett ehhez plusz két kéz, de aki ügyes, annak biztosan sikerül a saját két kezével is. :) A tortalap egyik széle megrepedt, az első szívinfarktuson túllépve összeillesztettem, aztán a krém szépen össze is tartotta, úgyhogy ha ez előfordulna, akkor ne aggódjunk, ez egy könnyen megoldható probléma.

Amíg a tortalap sül, elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Végül hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Míg hűlnek, a szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk és azt is hagyjuk hűlni.

img_7319.PNG

Miután a tortalap(ok) és a tészta is lehűlt, akkor az alsó tortalapot bevonjuk a krém kevesebb, mint a felével. Ráhelyezzük a második lapot, annak a tetejét is megkenjük a krémmel, majd bevonjuk az oldalát is. Végezetül megszórjuk a szeletelt mandulával, az oldalára is odatapogatjuk úgy, hogy jusson mindenhová. Én négy szem mandulát meghagytam egészben, azzal díszítettem még a tetejét.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

img_7320.PNG

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr3212417397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.04.12. 13:40:50

Ha liszt állagúra kell darálni a mandulát, akkor netán a mandulaliszt is megfelel a darált mandula helyett?

Krutzifix 2017.04.14. 12:55:14

@bakeyoursmile: Köszönöm! Kipróbálom :)

bakeyoursmile 2017.04.17. 20:35:17

@Krutzifix: Ha kipróbáltad majd írd meg kérlek, hogy sikerült! Jó sütést és jó étvágyat kívánok! :)
süti beállítások módosítása