Helló ősz, helló birsalma szezon! :) Imádom az őszt a színeivel és az illataival! Bár mikor ezeket a sorokat írom, kint van egy diszkrét orkán bónusz esővel, ez sem tántorít el attól, hogy szeressem. A birsalmáról már tavaly is ódákat zengtem itt és itt, idén sincs ez másképp. Nem ez lesz az egyetlen birsalmás recept ezt garantálom. A most következő recept felmelegíti a testet és a lelket is egy ilyen esős napon (is). Próbáljátok ki!
Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
A posírozott birsalmához
3 nagy birsalma (kb 1 kg)
1 üveg száraz fehérbor
200 gramm porcukor
1 (bio) narancs frissen reszelt héja (óvatosan, a fehér részt ne reszeljük bele, megkeserítheti a szirupot)
+ kevés barnacukor a szóráshoz
A tésztához
400 gramm liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
3/4 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
250 gramm puha vaj
200 gramm cukor
3 evőkanál méz
3 nagy tojás
1 teáskanál vanília kivonat
Először tisztítsuk meg a birsalmát, mosogatókefével távolítsuk el a szöszöket a héjáról folyó víz alatt, suvickoljuk szép fényesre. Nem kell eltávolítani a héját, de persze el lehet, ha valakinek ehhez van kedve. A narancshéjjal és cukorral felütött fehérborban kétféle módon is posírozhatjuk a birsalmákat, a Pinteresten fellelt eredeti recept úgy írta, hogy csak vágjuk félbe az almákat, és úgy főzzük alacsony hőfokon (soha ne érje el a forráspontot) 50 percig. Mi Apukám javaslatára még nyersen felvágtuk - mit vágtuk, Apa vágta :D - szép vékony szeletekre, és így meg a fehérboros fürdőbe kb 35 percre. Mivel ehhez este láttunk hozzá, ezért egész éjszaka a borban maradt az alma (abban is hűlt ki), és másnap reggel használtam fel.
Egy kapcsos tortaformát kivajaztam, majd kibéleltem sütőpapírral, és még azt is kivajaztam - muszáj volt biztosra menni, ez az első fordított tortám. :) A vajas sütőpapírra vékony rétegben szórtam barna cukrot, majd elkezdtem a szirupos birsalma szeleteket koncentrikus körökben elhelyezni. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a tészta.
A száraz hozzávalókat keverjük össze (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, fűszerek). Jöhet a puha vaj, robotgéppel keverjük krémesre a barna cukorral és a mézzel, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, végezetül a vanília kivonatot. Alacsony fokozatra állítva, apránként hozzáadhatjuk a fűszeres lisztet is, keverjük addig míg szép lágy, homogén tésztát nem kapunk.
A tésztát halmozzuk bele a birsalmákkal bélelt tortaformába, majd mehet a 180 fokos sütőbe, nagyjából 40 percre. (Természetesen sütőfüggő, fél óra után érdemes tűpróbát végezni, és ha a közepe is átsült, akkor kész is).
Hagyjuk langyosra hűlni, akkor már szépen szeletelhető. Ha marad, másnap is finom! :) Tejszínhabbal kínálhatjuk, de önmagában is megállja a helyét.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok!
Szabina
♥
A recept elkészítésében a

volt a partnerem.
(https://hu-hu.facebook.com/magyarriska)
Köszönet a fotókért Czeglédi Eszternek.
Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog
Nektek van kedvenc birsalmás receptetek? Osszátok meg bátran :)