
Visszatértem! Ha influenszer lennék, akkor azzal az elcsépelt frázissal élnék, hogy sokan kérdeztétek, hogy miért nem sütöttem mostanában, de szerencsére nem vagyok az, így "csak" a barátaim kérdezgettek, de ők tényleg és szívből, illetve buzdítottak, hogy ragadjak újra spatulát és kötényt.
Így az egyik motiváció ez volt, a másik pedig, hogy találtam egy nagyon szép, antik kuglóf formát egy vidéki bolhapiacon, szóval minden adott volt, hogy akkor süssek valamit, ami remélhetőleg finom is lesz.
A választásom egy narancsos-csokis ízesítésű kuglófra esett, lehet hogy lélekben már készülök a karácsonyra?
Na lássuk, hogyan is készül!
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 5 dkg holland kakaópor
- 30 dkg porcukor
- 5 tojás
- 2 narancs leve (ha bio akkor mehet bele a héja is)
- fél csomag kandírozott narancs- és fél csomag kandírozott citromhéj
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk gyömbérpor
- 1 kk őrölt kardamom (elhagyható)

Én mindig azzal kezdem, nem csak kelt tésztánál, hogy előveszem a hozzávalókat, hogy közel azonos hőmérsékletűek legyenek (kivéve, ha például pitét sütök, és hideg vaj kell hozzá), majd kiválasztom, hogy milyen zenét hallgassak sütés közben, addig a vaj is puhul. Ha pedig mégsem, akkor mehet a mikróba olvasztó funkcióra egy percre, addigra tökéletesen puha lesz.
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Következik a két narancs leve és reszelt héja (esetemben ezt hivatott helyettesíteni a kandírozott narancs és citromhéj).
Jöhetnek a száraz elemek, szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, a gyömbérport és az őrölt kardamomot. Ez utóbbi elhagyható, de ad egy kis pluszt a kuglófnak.
A lisztes keveréket fokozatosan adjuk hozzá a kihabosított vajas mixtúrához, jól keverjük át, majd mehet a kivajazott, kilisztezett kuglóf formába.
160 fokra előmelegített sütőben sütöttem légkeveréssel kb. 45 percig. Negyven perc után már árgus szemekkel figyeltem, majd tűpróbának vetettem alá, ha nem ragad tészta a tűre, akkor megsült.
5-10 perc pihentetés utána tányérra borítottam, majd egy 20 perc elteltével kandírozott narancshéjjal díszítettem, majd szeleteltem és tálaltam.
Nagyon finom lett, ha nem lett volna, akkor is lett volna egy alternatíva a felhasználásra, mutatom ;)
Ha kedvet kaptatok a kuglófokhoz, akkor további recepteket
itt és
itt találtok :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok! ♥
Szabina