A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Bake your smile

Narancsos-csokis kuglóf

2021. október 18. - bakeyoursmile

91f02d66-b1f0-415d-a969-13256a2c6a15.JPG

Visszatértem! Ha influenszer lennék, akkor azzal az elcsépelt frázissal élnék, hogy sokan kérdeztétek, hogy miért nem sütöttem mostanában, de szerencsére nem vagyok az, így "csak" a barátaim kérdezgettek, de ők tényleg és szívből, illetve buzdítottak, hogy ragadjak újra spatulát és kötényt. 

Így az egyik motiváció ez volt, a másik pedig, hogy találtam egy nagyon szép, antik kuglóf formát egy vidéki bolhapiacon, szóval minden adott volt, hogy akkor süssek valamit, ami remélhetőleg finom is lesz.

A választásom egy narancsos-csokis ízesítésű kuglófra esett, lehet hogy lélekben már készülök a karácsonyra?

Na lássuk, hogyan is készül!

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 5 dkg holland kakaópor
- 30 dkg porcukor
- 5 tojás
- 2 narancs leve (ha bio akkor mehet bele a héja is)
- fél csomag kandírozott narancs- és fél csomag kandírozott citromhéj
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk gyömbérpor
- 1 kk őrölt kardamom (elhagyható)

fed4fc6d-91f1-4880-a9e8-de90915c2cee.jpg

Én mindig azzal kezdem, nem csak kelt tésztánál, hogy előveszem a hozzávalókat, hogy közel azonos hőmérsékletűek legyenek (kivéve, ha például pitét sütök, és hideg vaj kell hozzá), majd kiválasztom, hogy milyen zenét hallgassak sütés közben, addig a vaj is puhul. Ha pedig mégsem, akkor mehet a mikróba olvasztó funkcióra egy percre, addigra tökéletesen puha lesz. 
A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Következik a két narancs leve és reszelt héja (esetemben ezt hivatott helyettesíteni a kandírozott narancs és citromhéj).
Jöhetnek a száraz elemek, szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a kakaót, a gyömbérport és az őrölt kardamomot. Ez utóbbi elhagyható, de ad egy kis pluszt a kuglófnak.
A lisztes keveréket fokozatosan adjuk hozzá a kihabosított vajas mixtúrához, jól keverjük át, majd mehet a kivajazott, kilisztezett kuglóf formába.
160 fokra előmelegített sütőben sütöttem légkeveréssel kb. 45 percig. Negyven perc után már árgus szemekkel figyeltem, majd tűpróbának vetettem alá, ha nem ragad tészta a tűre, akkor megsült.
5-10 perc pihentetés utána tányérra borítottam, majd egy 20 perc elteltével kandírozott narancshéjjal díszítettem, majd szeleteltem és tálaltam. 
d99b2cdf-95c4-4600-b4a6-93acc623d64e.JPG
Nagyon finom lett, ha nem lett volna, akkor is lett volna egy alternatíva a felhasználásra, mutatom ;)
Ha kedvet kaptatok a kuglófokhoz, akkor további recepteket itt és itt találtok :)
Jó sütést és jó étvágyat kívánok! ♥
Szabina

A bejegyzés trackback címe:

https://bakeyoursmile.blog.hu/api/trackback/id/tr116725876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2021.10.19. 06:56:42

Csodásan néz ki. És imádom a vajat, szóval valószínűleg kipróbálom. Csokis kuglófot még sosem sütöttem...

bakeyoursmile 2021.10.26. 11:59:14

@Kyria: Köszönöm szépen! :)Remélem ízleni fog :)
süti beállítások módosítása