A főzés (sütés) könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván. (Paul Gauguin)

Mangózselés panna cotta

2020. április 23. - bakeyoursmile

ezy_watermark_23-04-2020_01-07-28pm.JPG

A panna cotta egy igazán könnyed, nyári desszert. Egy nagyon kevés hozzávalót igénylő, olasz tejpuding, amelynek tetejét ízesíthetjük idénygyümölccsel (nálunk legközelebb málnával készül majd), vagy akár sós karamellkrémmel, csokival, bármivel amit megkívánunk.

Hozzávalók 6 adaghoz:

A panna cottához:
4 dl jó minőségű habtejszín 
2 dl zsíros tej 
5 dkg cukor
1 tk vanília esszencia vagy egy vaníliarúd kikapart magjai
3 lapzselatin (1 lapzselatin = 3,33 gramm zselatinpor)

A mangózseléhez:
1 nagy érett mangó
1-2 ek cukor (ha nem elég érett és édes a mangó)
citromlé
2 lapzselatin 

ezy_watermark_23-04-2020_01-05-56pm.JPG

Mivel rétegezni fogjuk, és a rétegeknek szüksége van dermedésre, ezért először lássunk a panna cottának. A három lapzselatint (vagy az ennek megfelelő zselatinport) áztassuk kevés hideg vízbe.

A tejszínt, tejet és a cukrot forraljuk fel, majd adjuk hozzá a vanília esszenciát, a tűzről lehúzva, és kinyomkodott zselatinlapokat is adjuk hozzá. Ha már langyos töltsük poharakba, és tegyük hűtőbe egy órára.

Ha több időnk is van, akkor cifrázhatjuk, berakhatjuk ferdén a poharakat a hűtőbe, hogy féloldalasan dermedjen a puding, a legegyszerűbb, ha muffin formákba állítjuk a poharakat, megdöntve. De ha csak egyenesen rétegezzük, azzal is nagyon mutatós eredményt érhetünk el.

Ha már kezd dermedni a panna cotta, akkor készítsük el a mangó zselét.

Szintén áztassuk a lapzselatint hideg vízbe, a mangót pürésítsük le, locsoljuk meg kevés citromlével, hogy megőrizzük az eredeti színét, majd igény szerint kevés cukor hozzáadásával forraljuk fel, a tűzről lehúzva adjuk hozzá a kicsavart lapzselatint. Ha már langyos, akkor szűrőn keresztül szűrjük le és csorgassuk a megdermedt panna cotta tetejére. (két pohárhoz hozzáadtam a szűrőn fennmaradt gyümölcshúst is, azzal is finom lett, csak hát kevésbé elegáns :D)

Tegyük be még egy-két órára hűtőbe, majd tálalhatjuk is. Igény szerint dekorálhatjuk bármivel amit otthon találunk, valamilyen ropogós textúra jól illik még hozzá.

Köszönet a receptért az otthon ízei blognak!

ezy_watermark_23-04-2020_01-06-53pm.JPG

Jó hűtést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

Sajtos-túrós rudacska

ezy_watermark_21-04-2020_04-18-18pm.jpg

Ilyen házi karanténos helyzetben, amikor a munka mellett a másik legfontosabb elfoglaltságunk az étkezés, olyannyira, hogy a főétkezések között tartunk egy-egy nassolásnyi szünetet, jó alternatíva lehet ez a gyorsan elkészülő sajtos nasi. Nem igényel élesztőt, sem sütőport. (Liszt meg úgyis van most otthon, mindenkinél ;))

Lássuk hogyan készül!

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
40 dkg túró
1 evőkanál só
1 tojás
1 tojás sárgája
15 dkg reszelt parmezán (elhagyható)
15 dkg reszelt sajt a tetejére

A parmezán egy hirtelen ötlet volt, mert nagyjából olyan szinten vonzódok a sajtokhoz mint Kvarg Lipót a Csipetcsapatból, de anélkül is nagyon finom :)

images.png

Először is törjük át a túrót, majd gyúrjuk össze a vajjal (én olvasztottam hozzá a vajat, hogy egyszerűbb legyen), liszttel, a parmezánnal,  adjuk hozzá a tojást és a sárgáját, és jól dolgozzuk össze. Az olvasztott vaj miatt én beraktam a hűtőbe fél órára, folpackba csomagolva.

A félóra leteltével lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük és azon csíkozzuk fel derelyevágóval. A tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal (vagy ízlés szerint bármilyen maggal), majd előmelegített 170 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.

Ha langyosra hűlt, a vágatok mentén rudakra tördeljük. Másnap is ugyanolyan finom puha, tapasztaltuk, 4 azaz négy darab is megmaradt, de csak másnap reggelig :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

 

 

Diós pite

Egy leheletnyi sárgabarack lekvárral


ezy_watermark_31-03-2020_09-31-04pm.JPGNálunk a kert egyik központi eleme a diófa, nagyon szeretünk a lombja alatt üldögélni, sőt, már három hinta is gazdagítja, és szerencsére minden évben sok terméssel örvendeztet meg minket. Ennek különösen Anyukám örül, ő nagy szerelmese a diónak minden formában, az ő kívánságára készült a lenti pite is. Próbáljátok ki ti is! :)

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
3 evőkanál cukor
csipet só
10 dkg vaj
4 tojás sárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
4 evőkanál cukor
4 tojásfehérje (szerencsés felhasználása a tésztából megmaradt fehérjéjének ;)) 
csipet só
3 evőkanál sárgabarack lekvár

A dió élettani hatásai:

Nagy arányban tartalmaz B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitaminokat, ásványi anyagokat - kalcium, kálium, vas magnézium, foszfor, réz, cink, nátrium, kálium, mangán -, és élelmi rostokat.

A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogysegítenek a szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában. Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.

Először elkészítjük a tésztát, a vajat apró kockákra vágjuk, hozzászitáljuk a lisztet, a tojássárgákkal és a sóval, cukorral, hideg vízzel gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Kerek bucit formázunk, majd folpack fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük piheni.

Az egy óra leteltéhez közeledve elkészítjük a tölteléket. A hideg tojásfehérjéket egy csipet só és a négy evőkanál cukor társaságában kemény habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót. 

A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A hűtőből kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, a kivajazott piteformába illesztjük, a széleiről levagdossuk a felesleget, hogy csinos legyen :)

ezy_watermark_31-03-2020_09-30-13pm.JPG

A tésztát megkenjük a sárgabarack lekvárral, majd a lekváros rétegre halmozzuk a diós habot, amit elegyengetünk (én habkártyával), és mehet is az előmelegített sütőbe. Én légkeveréses módon sütöttem 30-35 percig.

 Langyosan szeleteljük és tálaljuk.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

ezy_watermark_31-03-2020_09-32-08pm.JPG

A recept eredetije itt.

Rozmaringos-fokhagymás zsömlék

ezy_watermark_19-03-2020_07-20-47am.JPG

Visszatértem... azt hittem örömtelibb lesz a visszatérés, tekintve, hogy az utolsó bejegyzésem közel másfél éves... de a "karantén" (szerencsére nem igazi, hanem önkéntes) fokozza a kreativitást.

Na de nézzük mindennek a pozitív oldalát. Együtt vagyok a családommal vidéken, jó idő van, sőt idő van, jelenleg sok mindenre, így újra sütök. Igyekszem olyan recepteket hozni, amit Ti is el tudtok majd készíteni mindabból, ami otthon megtalálható a szekrényben/spájzban/kamrában.

Most nagyon ízes mini zsömléket hoztam, amit ha bedagasztotok, utána nyugodtan mehet a home office, amíg a tészta kel, mi dolgozunk. :)

Lássunk hozzá!

ezy_watermark_19-03-2020_07-20-13am.JPG

Hozzávalók:

240 ml tej
120 ml meleg víz
60 ml olvasztott vaj
1 teáskanál cukor
1/2 csomag élesztő (instant is jó, abból egy zacskó)
500 g liszt
4 teáskanál só
2 nagy tojás
2 szál rozmaring
3 gerezd fokhagyma

A kenéshez:
10 ml olvasztott vaj
1 szál rozmaring
1 gerezd fokhagyma


A tejben keverjük el a cukrot, melegítsük meg (én mikróban szoktam), ügyelve arra, hogy meleg legyen, de ne forró. Morzsoljuk bele az élesztőt, majd tegyük félre és hagyjuk felfutni.
Addig aprítsuk fel a rozmaringot és olvasszuk fel a vajat. Az olvasztott vajhoz hozzá a meleg vizet, és a már felfutott élesztős tejet.

Egy nagyobb edénybe szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót, a két tojást, reszeljük bele a három gerezd fokhagymát (lehet persze kevesebb is, ha kevésbé intenzív ízre vágyunk), valamint a felaprított rozmaringot. Keverjük el és adjuk hozzá a tejes-vizes-élesztős masszát.

Dagasszuk selymesre és egyneműre a tésztát, majd a cipót fedjük le tiszta konyharuhával és tegyük pihenni meleg helyre egy-másfél órára.

Ha duplájára kelt, akkor görgessünk a tenyerünk között egyforma gombócokat és mehet is a sütőedénybe kis távolságra egymásról (ragaszkodnak egymáshoz és összenőnek ígyis-úgyis, kivéve ha valóban nagy távolságot hagytok, akkor magányos kerek zsömik lesznek, de így olyan szép). Kenjük le a tetejét olvastott vajban elvert reszelt fokhagymával és rozmaringgal. Pihentessük őket még egy órán át, majd 170 fokos, előmelegített sütőbe 30-35 percre (amíg aranybarna nem lesz a teteje)

Langyosan tálaljuk :)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Vigyázzatok magatokra!

Szabina

(A recept édes eredetijének forrása)

ezy_watermark_19-03-2020_07-19-05am.JPG

Mákos-citromos madeleine

watermark_30-10-2018_04-16-19pm.PNG

 

Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

/Petőfi Sándor/

Itt már mindenki Petőfi Sándor, de én nem a rímeket nyomom, maradok inkább a sütésnél ;) Most egy egyszerű madeleine receptet hoztam. Az alaptészta Stahl Judit nyomán van, ezt egészítettem ki némi mákkal és citrommal. Legyen mákotok, készítsétek el ti is! :)

Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
  9 dkg liszt
  1 dkg mák
  2 db tojás (szobahőmérsékletű)
  1 csipet só
  1 (bio) citrom reszelt héja
  1/2 citrom leve

watermark_30-10-2018_04-18-12pm.PNG

A tojásokat vegyük elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Olvasszuk meg a vajat (én mikróban szoktam megoldani, az egyszerű megoldások híve vagyok még mindig), majd hagyjuk hogy az is vissza hűljön szobahőmérsékletűre. A lisztet mérjük ki, adjuk hozzá a sót és a mákot. Mérjük ki a cukrot is, adjuk hozzá a két tojáshoz és keverjük habosra robotgéppel, majd reszeljük bele a citrom héját, és mehet bele egy fél citrom leve is.

Ezután óvatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, végezetül pedig az olvasztott vajat. Ha elkevertük, mehet a hűvösre, hagyjuk minimum 10 percet a hűtőben pihenni.

Addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és ha nem szilikon formánk van, vajazzuk ki a formát. Őszinte leszek, mivel például a gumicukrom nem jött ki a szilikonból, én parás vagyok, és kivajazom a szilikont is. Ez van. Nektek nem kell, csak mondom.

A hűtőből kivett tésztát kiskanállal adagolhatjuk a formába. 10-15 perc alatt aranybarnára sül, 10 perc után érdemes ránézni a sütőre. Két tepsi között a tésztát tegyük vissza a hűtőbe.

Nekem ebből a mennyiségből pontosan 50 db mini madeleine-m született.

Egy csésze teával együtt ideális őszi kuckózni való csemege.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

watermark_30-10-2018_04-17-28pm.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának!

watermark_30-10-2018_04-15-33pm.PNG

Málnás pálmalevél

p3.PNG

Nyár, pardon ősz van, olvad a málna a számban... Az őszbe (is) nyugodtan csempészhetünk egy kis zamatos nyarat ezzel a lenti pofonegyszerű, alig pár hozzávalót igénylő recepttel. Még nyáron fagyasztottam egy adag ajándék málnát, amiből most egy szupergyors pálmalevelet készítettem.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
15 dkg málna (ez már kiolvadt állapotában)
1 evőkanál cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
cukor a tetejére ízlés szerint (én elhagytam)

p4.PNG

A kiolvadt málnát a cukorral feltettem főni, én nagyon prosztó, de annál hatékonyabb módon krumplinyomóval áttörtem, amikor homogén lett, akkor hozzáadtam a keményítőt és amikor kezdett sűrűsödni elzártam. Hagytam hűlni, azt követően pedig a kiterített levelestésztára egyengettem a málnaszószt, majd kétoldalról feltekertem. Ilyenkor meg lehetne szórni cukorral, én ettől eltekintettem, hagytam, hogy a gyümölcsös íz domináljon.

Hogy könnyen tudjam szeletelni, gyorsan ment a fagyasztóba egy fél órára, azt követően igyekeztem egyforma vastagságú szeleteket vágni, amiket sütőpapírra bélelt tepsibe fektettem és mentek is sülni 170 fokos, előmelegített sütőbe.

Hagytam kihűlni, - erre tökéletes egy kültéri fotózás - azt követően tálaltam.

Próbáljátok ki, megéri! :) Akár más fagyasztott gyümölccsel is ;)

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

p1.PNGA kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

A receptet a Pinterestről szemeztem.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

p2.PNG

 

 

 

 

 

Oregánós-parmezános keksz

temp_2_3.PNG

A kolléganőm meglepett egy nagy csokor friss oregánóval, és persze, egy finom paradicsomszósz az első amire ilyenkor az ember lánya gondol, de hát ez a blog nem erről szól, így oregánóra hangoltam a korábbi rozmaringos kekszet, és örömmel tudatom, oregánóval is csodásan működik! ;) Hamar elkészül, nem kell bele tojás sem, és nagyon eteti magát, próbáljátok ki! (Sőt, ha rám hallgattok, rögtön dupla adatot kevertek be :))

Hozzávalók:

12 dkg szobahőmérsékletű vaj
16 dkg liszt
1 teáskanál só
10 dkg reszelt parmezán
3 teáskanál friss, aprított oregánó

temp_4_3.PNG

 A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük, majd a legalacsonyabb fokozaton hozzákeverjük a sót, az oregánót és a reszelt parmezánt, mikor már homogén, akkor szintén a legalacsonyabb fokozaton apránként hozzákeverjük a lisztet - porolni fog ha nem vagyunk elég óvatosak - míg morzsás állagot nem kapunk.

Ezután már csak a kezünkre lesz szükség, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd hengert/hasábot formázunk belőle - itt már meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha folpackba csomagoljuk és még úgy is alakítgatjuk a kívánt formát.

Fél órára mehet a fagyasztóba, vagy ha nem sietünk akkor a hűtőbe egész éjszakára, majd éles késsel szép vékony (fél és egy centi között) szeleteket vágunk belőle. (Igyekezzetek nagyjából egyforma vastag szeleteket vágni, hogy egyenletesen süljenek, de senkinek nem kötném gúzsba az egyéni szabadságát, szóval amilyen vastagra szeretnétek)

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a karikákat egymás mellé, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt halvány arany színűre sütjük.

Sütis dobozban/üvegben biztosan sokáig eláll, ha valaki ezt már tesztelte írja meg nyugodtan! ;) Nálam még nem volt rá példa :D

Szóval rajta, készítsétek el ti is, kápráztassátok el vele a családot, barátokat, szerelmet! :)

Jó sütést és jó étvágyatok kívánok!

Szabina

temp_3_3.PNG

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

Meggyes-mákos gyümölcskenyér

temp_5_1.PNG

A meggy és a mák eléggé klasszikus páros, az előbbinek ráadásul szezonja is van, szóval minden adott, hogy gyorsan elkészítsük ezt a zamatos sütit.

Hozzávalók:

10 dkg vaj
15 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csipet só
2 szobahőmérsékletű tojás
20 dkg magozott meggy
5 dkg mák (persze lehet több is, ha mákosabban szeretitek)
1 kis üveges (kb két dl) házi meggylekvár
barna cukor és fahéj a tetejére ízlés szerint

temp_7.PNG

A vajat olvasszuk meg (a legegyszerűbb mikróban), majd hagyjuk hűlni.Addig készítsük elő a mákot és a meggyet - a meggyet magozzuk ki és felezzük meg.

A lisztet keverjük el a sóval, majd robotgéppel keverjük habosra a tojásokat és a cukrot, adjuk hozzá a lisztet, a mákot és az olvasztott vajat.

Tegyük a hűtőbe 10-15 percre. Addig vajazzuk ki a gyümölcskenyér formát, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tészta felét halmozzuk a formába, majd jöhet a lekvár (ide még ízlés szerint jöhet meggy is pluszban), majd következik a tészta másik fele, végezetül pedig bőven megszórjuk meggyel, aminek a tetejét meghintjük fahéjjal elkevert barna cukorral. (Amint jól látható, nem következik be apokalipszis, ha nem sikerül egyenletesen elkennünk a lekvárt ;))

temp_1_2.PNG

Mehet is be a sütőbe, 50-60 percre, a sütés végén tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad tészta a tűre, akkor megsült a sütink.

Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

temp_4_2.PNG

Köszönet a fotókért Kéri Attilának.

A kerámiákat a 57_5_1037_06907afc2504a2bb3a3b7a8d73bead09_17919c_701.jpgbiztosította. (http://patakikeramia.hu/)

Értesüljetek elsőként mindenről, kedveljétek a Bake your smile facebook oldalát:
https://www.facebook.com/bakeyoursmileblog

 

Meggyes-mákos gyümölcskenyér/Cherry poppy seed loaf bread

szabcsigram készítette ezt a képet.

Kolbászos pálmalevél

2_4.png

Békés megyei lányként alap, hogy mindig többféle kolbász van otthon - de igazából a család bármelyik tagjára érvényes is :) Ha valahol találunk egy finom kolbászt, akkor az futótűzként terjed a családban, és lehetőség szerint be is táraz belőle mindenki. Legutóbb Gyulán voltunk családi nyaraláson, első utunk nyilván a húsüzem mintaboltjába vezetett, ahol szinte felvásároltuk a készletet :) No ebből a kolbászból készítettem az alábbi bor/sörkorcsolyát, tegyetek egy próbát! :)

1_4.png

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
10 dkg vaj
20 dkg kolbász
10 dkg reszelt sajt

A leveles tésztát terítsük ki, enyhén sózzuk meg.

A kolbászt a vajjal együtt aprítsuk fel késes aprítóban, vagy ennek híján turmixgépben. Az így kapott darabos krémet kenjük el a tésztán, szórjuk meg reszelt sajttal, majd a két széléről befelé haladva tekerjük fel. Tegyük be a hűtőbe egy órára, majd szeleteljük fel. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és 12-15 perc alatt süssük aranyszínűre, előmelegített, 170 fokos sütőben.

Jó sütést és jó étvágyat kívánok!

Szabina

3_4.png